Puncte, puncte … (III)

Motto: Fugi de-aici, esti visator! Sau, esti abstract! Ce ne tot adaugi Puncte si puncte!

 

Caut alti visatori de puncte, “visatori punctuali” carora sa nu le lipseasca simtul umorului. In “punctul de gasire” vom fi toti fata in fata, nimic nu ne va mai fi invizibil. Vom cadea in delirul perpetuu de a ne spune totul. Am tot adunat puncte si in 2010, sperand sa gasim punctul pe care il neglijam: PUNCTUL COMUN.

Puncte (I),

Puncte (II)

seria de puncte va continua …

1. Punctele Cellei Serghi : ” cauza neintelegerilor … trebuie sa fi fost punctul de plecare gresit asa cum se intampla cand sari un ochi de la impletiturile cu andrele, dupa care totul iese rau. Daca iti dai seama numaidecat de punctul gresit si ai curajul sa desfaci pana acolo, totul se poate indrepta. Alteori iti dai seama tarziu, cand lucrul este prea avansat, si, neavand curajul sa desfaci, iti spui: “Lasa, voi cauta sa dreg pe cat se poate, nu se va baga de seama. Ce Dumnezeu, nu e decat un singur punct gresit! …” Dar atunci te poticnesti la fiecare rand, si ochiurile gresite se inmultesc, si nu mai stii cum sa repari greseala dintai.” ( Panza de paianjen, 1938).

2. Punctele lui JUNG

Punctul de cotituraun punct exista in jurul varstei de 35 de ani, cand lucrurile incep sa se schimbe, este primul moment al umbrei vietii, al prabusirii spre moarte. Este clar ca Dante a gasit acest punct si toti cei ce vor citi Zarathustra vor vedea ca Nietzsche l-a descoperit de asemenea. Aparitia acestui punct e simtita in diferite moduri, unii oameni il neaga, altii se avanta spre el, si ceva important se intampla inca cu ce vine din exterior. Daca nu zarim un lucru, Destinul o face in locul nostru“.

Punctul de sprijin-Jung “Noi posedam cateva puncte de sprijin pentru a intelege ca inselaciunea sentimentala a luat proportii de neconceput… sunt sigur ca suntem prizonieri ai sentimentalitatii si, prin urmare, trebuie sa fim de acord ca aparitia in civilizatia noastra a unui profet al insensibilitatii e compensatoriu”.

3.Punctul lui Isaac Luria, acel punct infinit de mic, poate chiar ultimul punct al Cartii Sfinte, unde Dumnezeu s-a retras, pentru a lasa creatia creaturilor sale. A abandonat-o precum o regiune din interiorul lui, un fel de spatiu mistic, si-a sacrificat propria divinitate. Creatia insasi e abdicare a sa, dar e o abdicare … voluntara. Abandonul in care ne-a lasat Dumnezeu este maniera lui de a ne mangaia. E o abdicare prin care ne face sa existam. Creatia pentru Dumnezeu nu a constat in a se extinde, ci a se retrage.

4. Punctul Jabès , punctul din pragul portii,  unde “nu uita niciodata ca esti nucleul unei rupturi”. (“Le livre des questions”, 1963-1973).

5. Punctul Gammil “Traiti viata ca si cum ar fi fost creata pentru a traversa un punct, un eveniment unic. Pentru punctul acesta va pregatiti,  fara teama,  fara neliniste, doar cu atentie”.

6. Punctul Robert Desnos (1900-1945), Printr-un punct situat intr-un plan/Nu poti trasa decat o perpendiculara pe acel plan/Asa se spune …/Dar prin toate punctele planului meu/Putem trece toti oamenii, toate vietatile pamantului/Si atunci perpendiculara voastra ma face sa rad/Si nu doar oamenii si animalele/Ci inca atatea lucruri/Pietre/Flori/Nori/Tatal meu si mama mea/O corabie cu panze/o teava/si daca imi place/patru sute de milioane de perpendiculare. (1939 – “La géométrie de Daniel”)

7. Punctul Tzara – Punctul de intalnire – “Puteti spune care a fost intalnirea capitala a vietii? Pana in ce punct aceasta intalnire va da impresia de destinat? de necesar? “. (1933 , in “Minotaure”)

8. Punctul AGRIPPA (Ἀγρίππας), care e definit in primul din cei 5  “tropi”  ai scepticului grec: “de indata ce un punct este contestat de cineva devine un PUNCT OBSCUR. Daca pentru aceeasi intrebare putem gasi un raspuns diferit, suntem in dezacord. Dezacordul e un efect produs de emotie, nu neaparat de forta argumentarii raspunsului. Nici o afirmatie gratuita nu poate fi luata drept adevar.  Probabil ca e un punct important, acest Punct Obscur, caci de aici se poate intra usor in Cercul Vicios, te poti Opri Dogmatic sau Regresa la Infinit.

9. Punctul Bruckner “Fericirea, facandu-te sa visezi, ramane punctul de fuga al unei dorinte vii si vorace.”

10. Punctele Blanchot (1907-2003)

“Da, sunteti atat de imobil, priviti un singur PUNCT, va regasesc mereu in fata acelui punct…  E teribil sa-ti imaginezi ca nu puteti parasi acel punct, ca ii consacrati toate fortele, si ca poate ca acel punct nu e fix. Incerc sa evoc punctul. As putea sa-i spun ca, de fapt, acel punct era ea. Dorinta de a fi cu ea trecea prin acel punct, era orizontul meu… Dar ea ajuta: “Nu sunt prea sigura de mine”, si am protestat : “Ei bine, eu sunt sigur de tine, eu nu sunt sigur decat de tine”… Ea trebuie sa inainteze acum, cu toata liberatatea de care era capabila, catre punctul catre care isi imagineaza ca privesc…  un punct de gravitatie care nu lasa loc decat asteptarii…”

“Un NU la un om care spunea aproape intotdeauna DA era teribil. El reprezenta punctul secret de ruptura, indica zona de la care ne considera, si considera chiar propria suferinta ca disparute.”  ( “Le dernier homme” – 1957)

Punctul-Cer “Nu vom suporta ca cerul este de fapt un simplu punct. Daca n-ar fi fost un punct, daca nu era la fel de infim ca varful unui ac, cum l-am fi putut suporta? Vrei sa spui ca cerul se infinge in noi ca varful unui ac? Da, asa e! Este deci acesta punctul care strapunge cele mai indepartate amintiri. El conduce calmul. E un moment unic. Cert vom atinge acolo ceva, ce vine pe neasteptate, ce apare cand contrariul era asteptat…”

11. Punctul Simone WeilPunctului cunoasterii supranaturale in  care te intrebi: “Cum ar putea sa ma iubeasca? Si totusi in strafundul meu, un PUNCT din mine insumi, nu ma putea impiedica sa ma gandesc tremurand de frica ca poate, in ciuda tuturor, el ma iubeste.

12. Punctul Bousquet Nu sunt un adevarat scriitor. Nu mi-am dorit decat sa gasesc un loc, un PUNCT CONCRET, un pol vizibil si nevazut in care existenta, ea singura, va bulversa poezia, adica viata la sursele ei.

13. Punctul Descartes (1596-1650) : daca intr-un singur PUNCT al filosofiei mele se gaseste ceva fals, atunci tot restul filosofiei nu valoreaza nimic. Metoda carteziana se rezuma astfel: trebuie gasit PUNCTUL DE PLECARE FERM, indestructibil. Renunt la toate opiniile, nu mai cred nimic fara o proba perceputa de mine insumi… Considera Descartes ca timp de mai bine de 2000 de ani am pornit din “puncte de plecare” false, desi cursa a fost intotdeauna aceeasi … si parcursul.

14. Punctului lui Claudel “Aritmetica si geometria pleaca de la principiul unei existente unice, pe care o traduc printr-un PUNCT. Spunem despre un lucru ca nu mai este ( in franceza : qu’il n’est point ), pentru a exprima negatia cea mai absoluta. Punctul e un semn pur, independent de toata experienta exterioara pozitiva. Ori, aceasta posibilitate de a concepe realitatea prin PUNCT implica sa poti concepe o alta, secundara, identica, la nesfarsit. Aceasta putere continua, actualizata sau nu, este desemnata prin linie.  Acest PUNCT UNIC ne da ideea de initiere si plecare. Un punct secund ne da ideea de directie. O serie de puncte interdependente nascand unul din altul in asa fel incat nu putem ajunge la ultimul fara sa treci prin toate celelalte, ne furnizeaza ideea de dreapta, de paralela, de perpendiculara. O serie de puncte, toate separate printr-un numar egal de unitati de un punct de plecare unic, ne da ideea de cerc si de curba.( “Traité de la Co-naissance” – L’art poétique – 1907):

15. Punctul Haberpunctul rationalitatii “Se comporta rational cel ce e capabil de a actiona sau a gandi pana in punctul in care reflexivitatea sa devine critica, cel care pune la incercare sistematic principiile, normele si ipotezele la care recurge, cel care in in fata problemei e suplu, ajusteaza ipotezele in functie de context, confrunta puncte de vedere, admite contradictii, stie sa-si revada pozitia si e dispus in momentul alegerii sa adopte cel mai bun dintre argumentele cu care a fost confruntat.”

16. Punctele Liiceanu:  “Fiecare viata are noduri de existenta, PUNCTE DE COAGULARE, cel mai adesea generate de acei oameni care, intrati in viata noastra, au precipitat de fiecare data un potential al vietii intr-o figura ferma a ei.” Gabriel Liiceanu ne propune vizitarea periodica a punctelor de coagulare. “Iti dau sentimentul linistitor ca nu ai trait degeaba si ca pleci, poti sa iesi din scena oarecum impacat“… “Punctul SLAB este ca, pe masura ce te apropii de final, ambientul tau uman devine tot mai sarac. Te indrepti, pas cu pas, catre pustiul uman al vietii tale…  (“Intalnire cu un necunoscut” )

17. Punctul Andrei Plesu “Fiecare om îşi are „punctul lui de fierbere“, limitele şi destinul lui. … Inautenticul nu ştie că e inautentic. Iar cînd află e pe jumătate salvat.”

18. Punctele EvolaPunctul FERM cel ce poate sa-si comunice propria consistenta celui ce nu o are. Criteriul de certitudine ce se impune in acest punct este exprimat de principiul: Exista absoluta certitudine numai a acelor lucruri detinute de Eu in sine, a faptului ca sunt sau nu sunt, ca sunt astfel sau altfel… In acest punct crucial trebuie inteleasa diferenta dintre spontaneitate si vointa. Spontaneitate avem acolo unde, posibilul fiind identic cu realul, ceea ce este este numai ce putea sa fie, suita brutala de intamplare si dezlantuire. In schimb in vointa exista exces al posibilului fata de real, un punct de autarhie, de potestas domina actul ca extrema,  neconditionata ratiune a existentei lui sau a non-existentei lui, a modului de a fi ca act, numai unul din cele posibile. Pt. Evola “Punctul de plecare este universalul, terminus a quo, in el avem acea stare simpla a fiintei ce se afla pe sine, ca pura spontaneitate, ce nu poseda, ci pur si simplu exista“.

19. Punctele Barrès, (el isi nota in carnete punctele senzatiilor din curiozitate de a le simti din nou, cand timpul le va distila): “E o mare eroare sa concepi fericirea ca pe un punct fix, exista metode, dar nu rezultate. Emotiile de ieri deja nu ne mai apartin… “. Ne-ar trebui un tact, o clarviziune infinita. “Sunt constient ca diversele mele suflete nu se cunosc decat in mine, neavand alt punct de contact decat clarviziunea mea ce le creeaza, nu pot zburda impreuna.”

20. Punctul Plotinoare ce cautam nu este acest Punct, conceput ca un centru al sufletului? Sau trebuie sa gandim altceva, un punct unde, ca sa spunem asa, coincid toate centrele si sa consideram aceasta prin analogia cu centrul cercului concret? “…

21. Puncte Nechita

“In punctul de interes al zonei estetice, cu cat tipul de ideal propus este mai materializabil, cu atat entitatea poeziei care-l transporta devine mai perisabila.

“Punctul este cat un punct ;
iarba este cat un punct ;
norul este cat un punct ;
pamantul este cat un punct ;
soarele este cat un punct.
Punctul si cu iarba, sunt cat un punct.
Punctul si cu iarba si cu pamantul
si cu soarele
si cu stelele si cu tot cerul
sunt cat un punct.
Egale intre ele si cat un punct
fata de ceea ce este.”  ( Un om de cal)

Aleph! Iata punctul din care se vede sensul intregului” (Laus Ptolemaei,1968)

Cosmosul nu este decat un punct.   Traim in interiorul unui punct. Istoria  noastra nu este  decat  istoria punctului.  Ceea ce este inlauntru celui mai inlauntru, si e putin. Numai cuvintele nu au dimensiune. Ele au trecere  oriunde. Si fac launtrul launtrului. Un cuvant: oricare dintre cuvinte; orice cuvant este cat tot ceea ce este, dar este si inlauntru a tot ceea  ce este. ” ( Carte de recitire , 1972)

22. Punctul Roth scena erotica este punctul focal unde toate temele converg si unde se situeaza secretele cele mai ascunse“.

23. Punctul S.J.Perse ,  “in punctul de hipnoza al unui ochi imens locuit de pictor, ca ochiul insusi al unui ciclon avansand – toate lucurile raportate la cauzele lor originare si toate focurile se intersecteaza – e unitatea in sfarsit refacuta a diversilor reconciliati“.

24. Punctul FaulknerNefericirea face sa taca vocea explicativa care pune lucrurile la punct si care trage concluzii accesibile cuvintelor“.

25. Punctul  Eliade Intr-o intindere omogena si infinita unde nu este posibil punct de reper , si unde nici o orientare nu este valabila, hierofania reveleaza un PUNCT FIX ABSOLUT, un centru” (in “Sacrul si profanul“)

26. Punctul Breton faimosul Punct al Spiritului “unde viata si moartea, realul si imaginarul, trecutul si viitorul, comunicabilul si incomunicabilul inceteaza sa mai fie percepute drept contrarii”. (“Al doilea manifest”).

27. Punctul Michaux “Omul, fiinta lui esentiala, nu este decat un Punct. Doar acest punct este consumat de Moarte. Trebuie sa vegheze sa nu fie incercuit… Punctele pot pasi peste voi si va elimina. Sufla peste voi si va invadeaza. ” ( Un Point c’est Tout)

28. Punctului Vasile LovinescuUn popor poate sa aiba vizibil o istorie considerabila, spectaculara, dar fara importanta, deficitara in invizibil… Trebuie sa ai ochi de linx pentru ca privirea sa strabata zidurile groase ale istoriei aparente si sa ajunga in sanctuarul unei entitati, in inima ei vie, in punctul de interferenta unde se aud soaptele ursitoarelor ei“.



17 răspunsuri

  1. Excepţional eseu. Mă-nclin.

  2. „Fugi de-aici”, nu te mai alinta si cauta in continuare! O infinitate de retele le poate uni, si, totusi, se va gasi un punct singular, intangibil. Care sa fie acesta?

  3. Observatia Cellei Serghi e maiestoasa in simplitatea ei. E si foarte umana! Explica nu prin nu stiu ce abstractie, ci prin ceva cu totul prozaic, prin „lucrul miinilor” la o impletitura. Tocmai asta „prinde” si linisteste gindul… Mi-a placut si acel „numaidecit”, pentru imediat, parca are alta greutate…

  4. […] de noduri pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le stim. Pentru a afla mai multe vezi si: https://gabilutza.wordpress.com/2011/01/02/puncte-puncte-iii/ Tags: noduri, noduri animate, noduri folositoare, pregatire 2012, supravietuire […]

  5. Punctul Marquez: „Cand a auzit stingandu-se pasii pe strada pustie, a inchis usa foarte incet, a pus drugul, a tras zavoarele si s-a trezit singura in fatza propriului destin” (Dragostea in vremea holerei)
    Punctul Rodenbach: „Dar fetzele mortilor, memoria noastra nu le pastreza decat un timp, ele se pierd cate putin, pier, se risipesc asemeni culorilor dintr-un tablou fara geam. Si astfel, mortii mor in noi a doua oara!” (Bruges, a doua moarte)
    La multi ani, „Gabilutza”!!

  6. Pot sa bifez si eu la cateva puncte (Eliade, Lovinescu, Jung). Pe Liiceanu il exclud categoric.

  7. Paradoxul punctului de echilibru. oricare dintre punctele materiale pe care le-ai alege intr-o silueta au o deviatie de la punctul geometric al echilibrului. imediat ce pui in miscare obiectul astfel incat sa respecti fantazarea si dimensiunile obiectului, vei obtine o arie de echilibru, anume o arie de sprijin in care deplasarea sa se ancoreze.

    cred ca la nivelul unui destin particular aceasta arie se poate la fel mari prin viteza cu care te deplasezi, cel mai greu e sa stai.

    cum poti sta? consecinta ar fi ca cei care stau sau vor sa stea incep sa caute puncte. cei care se deplaseaza au nevoie de o arie, nu numai pentru a se deplasa, dar si in sine, cu sine.

    oamenii cred contrariul: ca pentru deplasare iti trebuie un punct si pentru a sta o arie.

  8. intradevar fain dom Gabi, nu te stiam asa enciclopedist, o sa mai trec pe la matale pe blog.

  9. […] Flavius Obeadă,Fugaro,  Futilităţi, Isis, Janie, Just Elza, Gia Păpădia, Ily, Fugaro, Gabi a lu’ Ursu blog, Ilinca Bernea, Luisa, Lollitta, Maria, Marius Ştefan Aldea, Maskirovka, Melicovici, Metafizicx, […]

  10. Punctul Fr. Garcia Lorca:

    ”Crucea
    (Punct final
    al drumului.)

    Se privește-n pârâu.
    (Puncte de suspensie.)”

  11. Punctul JUNG “…In punctul Absolut-neinsemnat din tine este piatra pe care au aruncat-o constructorii. El devine piatra din unghiu. Absolut-neinsemnatul din tine v-a rasari ca un vlastar din pamantul uscat, din nisipul deserturilor celor mai pustii, si se va inalta si va sta foarte sus. Din abjectie iti vine mantuirea. Din mlastini namoloase se inalta soarele tau. Te superi ca toti ceilalti pe absolut–neinsemnatul din tine, caci chipul lui e mai urat decat imaginea pe care o ai despre tine si pe care o iubesti.
    Absolut-neinsemnatul din tine este tot ceea ce e mai dispretuit si mai lipsit de valoare, plin de dureri si de boala. E atat de dispretuit, incat ne ascundem fata de el, incat nu-l bagam in seama, ba chiar spunem ca nu exista, caci altminteri ne-am rusina de el si ne-am dispretui singuri. Intr-adevăr el ne duce boala si e impovarat de durerile noastre. Noi il consideram chinuit si pedepsit de Dumnezeu din pricina urateniei vrednice de dispret. Da, el este ranit de dragul dreptatii noastre si lasat prada nebuniei, este torturat si oprimat de dragul frumusetii noastre. Ii cedam lui pedeapsa si tortura, ca sa avem pace. Dar vom lua asupra noastra boala lui, iar prin ranile noastre ne va veni mantuirea. Temerea de absolut-neinsemnatul, punctul comun al nostru, care e una cu haosul si care participa la fluxul si refluxul enigmatic al acestuia. Daca asum absolut-neinsemnatul, tocmai acel soare rosietic incandescent al adancului, si cad astfel prada nebulozitatii haosului, atunci rasare pentru mine si soarele luminos de sus. De aceea cine nazuieste spre maxima inaltime gaseste maxima adancime. Pomul tau creste de jos in sus, binele si raul sunt unite, tu insa cresti atunci cand stai pe loc, cuprins de marea indoiala, si de aceea stagnarea in marea indoiala este o adevarata inflorire a vietii. A da uitarii deosebirile, afara de aceea a directiei, tine de mantuirea ta. Astfel te eliberezi de vechiul blestem al cunoasterii binelui si al raului. Deoarece, potrivit bunei tale pareri, ai separat binele de rau, ai nazuit doar catre bine si ai tagaduit raul pe care totusi la-i facut si nu l-ai luat asupra ta, radacinile tale n-au mai absorbit hrana intunecata din adanc, iar pomul tau s-a imbolnavit si s-a uscat… Dupa cum a spus Christos ca nu aduce pacea, ci sabia, tot astfel si acela care il implineste pe Christos in sine nu-si va da pace, ci sabie. Se va revolta impotriva lui insusi si o parte a fiintei lui se va indrepta asupra celeilalte. Va uri in sine si ceea ce iubeste. Se va biciui pe sine insusi, se va batjocori si va fi dat chinului rastignirii, si nimeni nu-l va sprijini si nu-i va micsora chinul… dupa cum Christos a supus trupul prin chinul sfintirii, tot asa zeul acestei vremi va chinui spiritul prin trup…”
    Cartea Rosie – Liber Novus, C. G. JUNG

  12. […] Adrian Arvunescu – In apararea inchizitiei, Dictatura justitiei – Mesaj catre mine, Gabilutza – puncte-puncte, tesoruccio49, Culai – Un taciune si-un carbune, Vinovat ca exist – Arta Crestina, […]

  13. Punctul Nautilus a lui Jules Verne, izolarea pretuita, imaginea corabiei care poate fi simbolul plecarii, dar este mult mai profund, semnul inchiderii. Placerea de a fi pe vas inseamna intotdeauna bucuria de a te inchide perfect, de a lua in stapanire un numar cat se poate de mare de obiecte, de a dispune de un spatiu absolut finit. Sa iubesti navele inseamna sa iubesti o casa nemaivazuta, mereu inchisa – si nicidecum marile plecari nedeslusite: vasul e un spatiu de locuit, inainte a de a fi un mijloc de transport. Or, toate navele lui Jules Verne sunt niste “intimitati” perfecte, iar vastitatea periplului sporeste si mai mult bucuria traita in spatiul lor inchis, perfectiunea caldurii umane din launtrul lor. Nautilus este, in aceasta privinta, pestera fermecata; desfatarea izolarii atinge paroxismul atunci cand, din mijlocul acestei interioritati fara fisura, poti vedea, printr-o imensa fereastra, nedeslusirea apelor din afara, si poti intelege astfel, dintr-o data, intimitatea prin contrariul sau. In clipa in care nava devine un spatiu de locuit, omul isi si pregateste desfatarea intr-un univers rotund si neted, peste care o intreaga morala nautica il face deopotriva zeu, stapan si proprietar (singur stapan la bord). In aceasta mitologie a navigatiei, exista doar un mijloc de a exorciza natura posesiva a omului asupra vasului: sa suprimi omul, si sa lasi corabia singura: atunci, aceasta nu va mai fi incapere, spatiu de locuit, obiect posedat; va deveni ochi calator, cautator prin infinituri: va fi punctul de plecare.
    Roland Barthes

  14. Ce-mi mai place ideea!!! … Puncte puncte. Mă apuc și eu de căutat puncte. Puncte. Salutări punctuale 🙂

  15. Craciun fericit si la multi ani scriitorilor si cititorilor acestui blog! Cu drag al dv. dl. Goe!

  16. […] Miley Cyrus – The Climb – Dedicatie pentru Gabiluta […]

  17. […] Gabiluta – Miley Cyrus – The Climb […]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.