“Punctele de foc ard in intuneric
insufletindu-se neasteptat
ca niste bizari ochi telescopici
ai unor pesti exotici
agonizand la ferestrele mate
ale unui acvariu”.
( Emil Ivanescu, 1921-1943 , Dialogii Ps…)
Punctul Carver “Nici un fier nu poate strapunge si ingheta inima umana cu la fel de multa forta ca un punct plasat la locul potrivit.” (Cathedral, 1983)
Punctul Sora “De unde la Husserl te intalneai cu un Ego transcedental, la Heidegger te intalneai cu un Dasein infipt in punctul de observatie si infinit mai personalizat, mai cu carne. Deci tot ce e dezincarnat in Husserl e incarnat in Heidegger.“ (Despre toate si ceva in plus).
Punctul Eugen Lovinescu “ nu suntem numai punctul ultim al unei linii de generatii ce se pierde in trecut, ci si punctul de plecare al generatiilor ce vor veni la lumina; nu suntem numai stranepotii incarcati de povara veacurilor, ci si stramosii virtuali ai stranepotilor tarzii, obligatiile fata de viitor depasesc pe cele fata de trecut.” ( Istoria civilizatiei romane moderne).
Punctul Mishima “Ajuns un punctul in care indivizii sunt satisfacuti de nivelul lor de educatie intelectuala, deja atins, destinul meu dorea sa descopar ca, in cazul meu, intelectual, departe de a fi un atu anodin, mi-a fost acordat ca o arma, ca mijloc de supravietuire.” ( Soarele si otelul, 1970) … “Singurul lucru care ma atragea cu adevarat era punctul unde coincideau cele doua tentative contradictorii …“
Punctul Merleau-Ponty “Fiecare punct al spatiului este si este gandit acolo unde este.“( L.o.e.l.e)
Punctul Derrida “Imi iau responsabilitatea sa vorbesc pana la acest punct, doar pana aici, pana la acest punct la care nu mai raspund de nimic“. ( P.d.a)
Punctul Arasse “Ti-a luat timp pana sa-ti gasesti calea. Dar cand revii, odata in plus, in punctul de plecare lucrurile incep sa se organizeze“. (On n’y voit rien)
Punctul Baudrillard “Nu mai exista astazi un Punct Omega ideal din care sa judecam cu puritate si duritate … suntem prinsi in circularitate” . ( Le complot de l’art)
Puncte Sestov: Punctele de pe circumferinta nu au pretins niciodata situatia privilegiata a centrului, si niciodata de-a lungul istoriei un PUNCT ordinar nu a protestat contra sortii sale, nu a dorit sa se instaleze in centru. Si daca oamenii ar fi indraznit sa cheme Punctele la revolta in numele egalitatii tuturor, punctele care cunosc cert filosofia rationala , punctele ar fi raspuns : vointa si ratiunea punctelor, ca si a oricarei fiinte ideale, difera de vointa si ratiunea omului. Mai bine omul ar veni la scoala punctelor decat punctul sa asculte de om. Caci fiinta punctului nu cunoaste nici inceput, nici sfarsit, pe cand realul, omul, rasare pentru o clipa din eternitate si dispare din nou”. ( Pe balanta lui Iov, 1928 )
Puncte Naum :
“Punctul de plecare : nevoia de echilibru ….’
“Din Punctul unde ma aflam se vedea foarte clar cum fiecare se ascundea in Celalalt.”
“La acest punct sunt tentat sa spun ca totul e in mine. Dar prin aceasta el este si in tine.”
“Aici e vorba de cu totul altceva, e vorba de punctul de vedere constient care produce si explica aceasta nenorocita stare…”
“Punctul acela de fixatie ar trebui sters fiindca nici el nu e fixat nicaieri.”
“Uneori lucrurile arata ca si cum s-ar arunca in gol spre un repaus vesnic cu punctul de pornire intr-o miscare neindemanateca. Atunci ele devin convingatoare…”
“Punctul sau terminus coincide cu pragul miracolului.”
Punct Lipschitz „Punctul evident e punctul unde bunatatea nu pare virtuoasa si rautatea nu pare fatala.”
Punctul Heidegger „Punctul care merita sa fie gandit. Avem noi oare dreptul sa trecem pe langa ceea ce merita sa fie gandit? Avem noi dreptul la delasare ? … In loc sa ignoram, sa ne lasam fermecati de gandirea ce conteaza.” (Conferinta 25 mai 1956)
Punctul Camus „Punctul in care luciditatea se poate rasturna.” ( 1937, Carnete).
Punctul Le Ny “Exista un punct unde problemele devin realmente complexe, unde anarhia ideilor si practicilor nu mai e stapanita, unde e indispensabil sa ai cunostinte, mai degraba decat credinte.” ( Cum mintea produce sens, 2005).
Punct WITKIEWITCZ “ E suficient sa iei un singur semn, de exemplu PUNCTUL, si admitand ca regula de actiune – sa nu faci nimic cu acest semn – , atunci perfectiunea ar fi atinsa“. ( Nesatul, 1930).
Puncte Novalis “Cautam schita universului – aceasta schita suntem noi insine. Ce suntem ? Puncte atotputernice, personificate… “
“Locul potrivit al tragediei este in Punctul culminant din viata unui popor, dupa cum acela al comediei in punctul cel mai slab din viata lui.” ( Novalis, 1798).
“Vazut dintr-un punct de vedere mai inalt, neadevarul are o latura cu mult mai daunatoare decat cea obisnuita. El este temeiul unei lumi false, temeiul unui lant indestructibil de rataciri si complicatii.“ (Novalis, 1798)
Puncte Houellebeck “Exista un punct, unul singur, asupra caruia nu exageram deloc … de o atroce acuitate: incredibila, anormala mea sensibilitate; emotivitatea mea incontrolabila; patetica mea vulnerabilitate…”
Exista un punct in care succesul in termeni de piata justifica si valideaza orice, inlocuieste toate teoriile, nimeni nu mai e capabil sa vada mai departe, absolut nimeni. (La carte et le territoire, 2010).
Punctele Lem: “Punctul spre care se nazuia staruia cu o nerusinata rautate…” , “Punctul culminant, apogeu nu numai al orbitei, loc de pierzanie…” ( Catarul, 1975)
Punctul Mathias Claudius “Gandirea omului poate merge de la un Punct de periferie in punctul opus, si sa revina in punctul de plecare, daca circumstantele ii ofera ocazia”. ( Mesagerul din Wandsbeck)
Punct Schopenhauer “In nici un alt Punct decat in Iubire delicatetea constiintei nu e atat de rara“. ( Metafizica iubirii)
Punct W.V. Quine „Punctul curios este ca o fraza complexa nu poate fi intotdeauna transformata intr-un echivalent mai simplu posibil prin etape evidente de simplificari progresive.” ( The way of Paradox and Other Essays, 1976).
Punct Maeterlink “Scopul suprem al intelepciunii este acela de a gasi punctul fix al fericirii in aceasta viata. Dar nu trebuie cautat prosteste, in renuntarea la bucurie sau in moarte. Te poti crede intelept cand nu te misti deloc. Dar a fost oare omul creat pentru a nu se misca?” (Intelepciunea si destinul, 1908)
Punctul Palhaniuk “Ajunsese in punctul in care nu mai avea loc nicaieri … in care nimic din viata lui nu-i mai convenea… ” (Jurnal intim)
“Noi ne asemanam cu doua curbe matematice avand fiecare ecuatia ei. Ele pot in anumite puncte sa se apropie, sa se suprapuna, sa aiba chiar o tangenta comuna, o derivata comuna, dar in curand – fatalitate – configuratia lor initiala va face ca drumurile lor sa se desparta.” ( Puncte Soljenitsin)
Punctele Thomas Mann, punctul culminant al ciudatei intamplari; sau punctul umed pe care s-ar putea sa-l ai acum; punctul umed ce nu admit ca trebuie sa te intereseze in primul rand … caci ceea ce e organic e intotdeauna secundar. “Avem in partea superioara si un punct incipient, care a si inceput sa aiba zgomotul lui, intrucat provine dintr-o afectiune proaspata.” ( Muntele vrajit, 1924)
Filed under: Cultura | Tagged: Arasse, Derrida, Heidegger, Maeterlink, Merleau-Ponty, Mishima, Naum, Novalis, puncte, Quine, Schopenhauer, Sestov, Soljenitsin, Sora, Stanislas Lem, Thomas Mann, Witkiewitcz |
Iti doresc un an cu multe „puncte” …
La Multi Ani !