Exigenta profunzimii (VII) – Tacerea

Motto:  „Scriam taceri … Notam inexprimabilul.”

( A. Rimbaud – L’alchimie du verbe )

M-am gandit mult cum ar putea fi scris un articol despre tacere? Ce forma sa-i dau? Frazele rupeau din subiect, din Tacere, ca niste picaturi ce se rostogoleau accentuand tocmai opusul – zgomotul.  Trebuia intrerupta cursivitatea , doream sa las cititorul sa se odihneasca in tacerea dintre propozitii.   Il rog sa se opreasca, sa respire, sa priveasca pe fereastra, sa inchida ochii, sa-mi omoare cuvintele, sa le uite.  Il rog sa-si inchipuie o pagina alba, si din cand in cand, cate o voce, interogand feluritele taceri.

Cand tacerea se instaleaza intre doua persoane e dificil sa o dai deoparte…tacere

Tacerea e o greseala, pe care o comitem, mea culpa. Ambitie de fiinta solitara. O folosim, tacerea, ca o anvelopa, o scrisoare ce nu duce nici un raspuns.  Dar oare a nu da un raspuns, nu e un RASPUNS ?

Cum sa colorezi o tacere ? cum sa o faci sa cante ?

Tacerea, odata instalata, te arunca intr-o speculatie fara sfarsit… Cand exista si distanta, e un cosmar. Caci apropierea, iti permite, chiar in tacere, macar glasul unei priviri.

Vorba multa, fara continut , e ca o TACERE…

Valoarea tacerii e ceva. Intrebati un muzician!

Tacerea de dupa un concert de Bach, e inca Bach.” E o tacere vie.

Tacerea e esec al limbajului. Fiecare cuvant scris te indeparteaza de ceea ce doreai sa spui, si se gasea, de fapt in Tacere.

Cateva voci ,  lovind bland, in cuvant, tacerea :

200902190354_tacereVoce 1: „Exista taceri ca exil… taceri ale tale si ale lumii din jur si exista taceri ca auto-exil, cand tacerea proprie ramane singurul refugiu. Atunci, lovindu-te de peretii ei inalti, zgariind cu degete prelungi gratiile care te tin captiv, incepi sa crezi ca nimeni si nimic nu mai exista si te dai batut. Ecoul sufletului devine singurul cantec alinator. Pentru ca doar sufletul intuieste existenta libertatii. Tacere vie! Tacerea e teama de a nu fi inteles, sau de a fi inteles gresit, sau egoism de a nu impartasi din culoarea lumii tale, sau abandon, sau retragere din fata vorbariei zanganitoare… Tacerea ca o cupola in miezul careia iti inalti rugaciunea spre tine, fara sa astepti raspuns… Tacerea ca un zid pe care il escaladezi avand convingerea ca dincolo exista CUVANTUL ca salvare. Tacerea ca modalitate acuta de a vietui, isi are leac doar in glasul privirii, in jocul auzului. Se poate vietui doar tacandu-ti mereu si mereu vietuirea? „

Se pare ca in vietuirea comunicata ramane doar vorbirea. Tacerile nu raman! Sa treci lucruri sub tacere e lasitate. Exista oare lucruri despre care nu se poate vorbi? Exista taceri care fac posibila, mai apoi, vorbirea. Vorba e si ea o aripa a tacerii, o intalnire dintre doua taceri?

In Prietenie n-am inteles niciodata Tacerea. Nu poti dezerta in tacere. Cand prietenul are nevoie de tine nu poti reactiona tacand, mereu tacand…  Poti sa taci LANGA tacerea celuilalt, insa nu IN FATA celui care iti e prieten.

sccccccccc silenzio i bambini ci guardanoVoce 1: E tacerea aceasta o obosire de noi insine?

Voce 2: ...e tacere obosita de noi…

Voce 1: Ma imbrac cu TACERE ca si cu un val lung, diafan… alerg printre tacerile celorlalti… alerg spre mare… alerg spre locul unde ma simt libera sa PRIVESC, sa VAD in mine…


130464-affiche-restul-e-tacereVoce 3: Tacerea poate fi lasitate…atunci cand cineva are nevoie de tine, de comunicarea cu tine si tu te incapatanezi sa nu-i intinzi „vorba de ajutor” de care are nevoie.  Tacere ca introspectie. Tacere ca studiu.  Tacerea poate fi strategie intru pedepsirea celuilalt. Poate deveni o razbunare mai crunta decat o mie de cuvinte.  Tacere cand nu ai cuvinte sa exprimi ceea e simti…sunt sentimente, sunt emotii atat de intense, atat de complexe incat nu-si gasesc corespondenta in cuvinte.  Tacere cand toata povestea a fost spusa, cand nimic altceva nu mai are rost, pentru ca ar   stirbi o forma ajunsa la final, finisare… „Restul e tacere!” – geniala incheiere pentru o capodopera.

Cand cineva isi cere scuze nu raspunzi cu TACEREA

Voce 3: TACEREA ca timp de reconfiguare a ideilor, de regandire a perspectivei, de introspectie… se pare ca prinde bine…

Identificam pana acuma doar aspecte pozitive ale TACERII. Uitam tacerea ca refuz al dialogului, tacerea ca pedeapsa, tacerea ca repros, tacerea ca suspendare, tacerea afectiva, tacerea ca ne-spunere, tacerea ca refulare, tacerea ca atitudine, tacerea ca retragere, tacerea ce te ajuta sa devii un strain, tacerea lui „tu nu mai faci parte din viata mea”, tacerea de tipul „lasa-ma”, tacerea celui ce-l lasa pe celalalt sa plece, tacerea prieteniei ranite, tacerea infrangerilor, tacerea crizei spirituale, inca-tacerea…

Levy-Dhurmer_SilenceVoce 4: Niciodata nu esti prea prudent cu vorbele, par a nu avea nici o importanta vorbele, nu le poti crede in nici un caz periculoase, basinute, fasaieli ale gurii, nici calde nici reci, preluate cu usurinta de indata ce ajung la creier. Nu esti prudent cu vorbele si vine nenorocirea.  Vorbele sunt ca pietricelele, ascunse unele printre celelalte. Nu le recunosti numaidecat, dar iata ca ele iti tulbura toata viata pe care o mai ai de trait, toata, si in ce are ea slab si in ce are ea puternic… Si vine panica… O avalansa. Ramai asa ca un spanzurat deasupra emotiilor… A venit ca o furtuna, a trecut, mult prea puternica pentru tine, atat de violenta ca n-ai fi crezut niciodata ca se poate starni numai cu sentimente … Deci nu esti niciodata destul de prudent cu vorbele… si atunci vine tacerea…

chut-silence_424Voce 5: Tacerea iti da sansa sa gandesti. Exista tacerea vorbei si tacerea atitudinii. (altceva decat tacerea ca atitudine. – tacerea ca atitudine comunica atitudinea de nevorbire). Tacerea atitudinii este acea atitudine care nu spune nimic. Tacerea vorbei iti da timpul gandirii. Tacerea atitudinii este neinteractiunea. Si gandesti la tacere in tacere!

Frumos spus: „tacerea da sansa sa gandesti”, eu as zice mai degraba „tacerea da sansa sa asculti”.

E mai usor de gasit tacerea in celalalt decat in tine insuti. Gandul nu-mi permite o tacere perfecta, dar stiu ca tacerea nu e vidul! Exista un fel de distanta/deosebire psihologica intre feluritele taceri. Mereu s-a crezut ca tacerea e aceea ce conecteaza interiorul cu exteriorul, ca e in spatiul acela de tranzitie… putem presupune ca acolo e fie ZID, fie FEREASTRA fie o USA.  Priviti!  Ne-vorbirea nu e tacere, „no-atitude” e o tacere lasha (sau inteleapta!) a atitudinii. De fapt, ne e frica de TACERE si ne-o imaginam ca pe o agonie a intrebarii „a fi sau a nu fi” cand de fapt ea e „a fi si a nu fi”!

silenthillVoce 5: Tacerea atitudinii poate exista numai intre necunoscuti. Intre cunoscuti capata mesaj (chiar daca este incorect) si devine o atitudine de tacere…

Voce 6: Tacerea ca nemiscare. Imi place expresia „a pastra tacerea”. Prin „a pastra”, vad tacerea ca pe un bun prea des risipit.

Voce 7: Tacerea gandurilor… atat de odihnitoare. „Nu exista nimic mai teribil in noi, si pe pamant si in cer, decat poate ceea ce n-a fost inca spus. Nu vom fi linistiti decat cand totul va fi spus, odata pentru totdeauna, atunci in sfarsit se va face liniste si nu ne va mai fi frica sa tacem.” ( Celine )

dead_silence_haut23Voce 8: Ahahaha, incep sa ma amuz copios !  Tacerea, oricate metafore ati folosi, este tacere, si este CIRCUMSTANTIALA, la fel ca majoritatea lucrurilor mici ce se intampla in viata.

Voce 3: … daca taceai, filosof ramaneai, Domnule !

Propunerea unui subiect despre TACERE este indelicata si TREBUIA penalizata, multumesc „Vocii 8” ca ne-a intrerupt vehement. Incheiem deci tacand !

_________________________________________________________________

Multulmesc celor ce mi-au imprumutat vocile lor si au rupt tacerea. Nu i-am uitat !

PS: Citatul exact din Arthur Rimbaud ( 1854-1891) este „J’écrivais des silences, des nuits, je notais l’inexprimable. Je fixais des vertiges.” – L’Alchimie du verbe.

Reclame

12 răspunsuri

 1. am inteles ca va place Nichita, ca il iubiti ( si eu)
  el are un vers superb despre TACERE

  o zi vorbita tacuta
  tacind frumos!

  si -totusi- cum ati colora tacerea?

 2. „Gandul nu-mi permite o tacere perfecta, dar stiu ca tacerea nu e vidul! Exista un fel de distanta/deosebire psihologica intre feluritele taceri.”

  … nu numai intre feluritele taceri exista deosebiri. Exista o deosebire greu de definit intre „liniste” si „tacere”.
  Citeodata tacerea e mantia ce infasoara „nelinistea”.

 3. se spune ca tacerea e de aur. si totusi sunt atatea lucruri de spus…

 4. Belle place aux pierres gelées
  Dont la lune s’est emparée
  Le silence sec et secret
  Y recompose son palais
  Or l’orchestre qui paît ses notes
  Sur les berges de ton lait blanc
  Capte les pierres et le silence.

  C’est comme un ventre que l’amour
  Ébranle dans ses fondements
  Cette musique sans accent
  Dont nul vent ne perce l’aimant
  La lumière trempe au milieu
  De l’orchestre dont chaque jour
  Perd un ange, avance le jour.

  Rien qu’un chien auprès du vieillard
  Ils auscultent l’orgue en cadence
  Tous les deux. Bel orgue grinçant
  Tu donnes la lune à des gens
  Qui s’imaginent ne devoir
  Leurs mirages qu’à leur science.

  ***
  Antonin Artaud, Silence [1925]

 5. foarte interesant despre tacere. revenind, poti gasi poate in mod similar cuvintele. care sunt ca niste baloane, cu tacere.

 6. Interesante analizele despre tacere / liniste a lui John Cage.

 7. @Anamaria @X, @Cella, @LitereLibere – am tacut, acum multumesc pt. vizita.

  @Radu – bine ai revenit, multumesc de apreciere.

  @Lanternativa , te asteptam cu detalii.

  Va recomand pe blogul @L : http://lanternativa.info/john-cage-43/

  Voi cauta John Cage – „Tacere”.

  „printr-un sunet fara tacere este tacerea perfect evocata”

  „numim tacere zgomotele pe care le respingem si muzica zgomotele pe care le organizam”.

 8. Pai ar fi prea mult de povestit 🙂 Paradoxal, nu? In fine…

  As rezuma totul la ce spunea genialul Messiaen:

  Generally modern music is aggresive, highly intellectual, very interesting, gripping, but it isn’t pretty…

  O foarte scurta introducere in campul minimalismului-repetitiv si o analiza a unei posibile relatii dintre HNW (harsh noise wall) si 4’33” va aparea maine (cred) aici: muzikamagika.wordpress.com.

  Am sa pun pe Lante niste materiale foarte bune despre muzica lui Terry Riley si despre curentul noise. Materialele – audio – vor fi in franceza!

  fantastic cata spiritualitate se poate ascunde in aceste curente contemporane. cata complexitate… efectiv, odata patruns in lumea lor ramai…mut! 😀

 9. e si o varianta de tacere care se epuizeaza pe sine si care nu mai reuseste sa pronunte, cea in care te ingropi, cu a fost tacerea de sub comunisti.

  daca ai dezvolta si strucutta eseul, ar iesi de o carte. sunt sigur ca poliromul ar publica-o.

 10. Există tăceri tot atît de albe şi tot atît de complicate
  cît sentimentul de victorie al trupurilor carnivore ale lui Vayenas.
  Tăceri melancolice şi tăceri nostalgice
  tăceri discrete sau stridente
  tăceri sacadate, precipitate, ca preludiile astmice ale morţii.
  Tăcerile cărnii învinse, tăceri gestuale
  tăcerea dinaintea ridicării cortinei
  tăceri calde şi tăceri albe
  tăcerile violet.
  Şi tăcerile tale.
  Tăcerile suprarealiste şi supranerealiste ale poeţilor
  tăcerile tăcuţilor şi tăcerile tăcutelor dimineţi
  tăcerile celei care tace şi decapitează lalelele
  tăcerile lui Blaga mut ca o lebădă
  tăcerile platonice ale lui Socrate
  tăcerile pitagoreice
  tăcerile infinite dinaintea primului cuvînt.
  Tăcerile palmelor îmbrăţişate
  tăcerile sărutului
  tăcerile inegale ale paşilor tăi depărtîndu-se de mine
  tăcerile pietrei luînd loc la Masa Tăcerii.
  Şi tăcerile tale.
  Tăceri gălăgioase, locvace, ipocrite
  tăceri care nu pot să tacă
  tăceri care îşi privesc cuvintele în oglindă şi zîmbesc.
  Tăcerea crimei şi tăcerea pedepsei
  tăcerile de lapte ale nou-născutului
  tăcerile întunericului, tăcerea după-amiezelor de vară
  tăcerile în aversă ale ploii
  şi tăcerile albe şi alunecoase ale zăpezii.
  Şi tăcerile tale.
  Tăcerea spontană dintr-o sală de cinema, atunci cînd personajul principal al filmului moare absurd (dar necesar), lăsînd pe
  drumuri – pe drumurile de întoarcere spre casă – mai mulţi spectatori trişti şi neconsolaţi.
  Tăceri orgolioase şi tăceri păcătoase îmbibate de dorinţă
  tăcerea glonţului traversînd absent carnea mirată a victimei
  tăcerile cuvîntului tăcere. Şi tăcerile tale cînd te apropii de mine.
  Tăceri vicioase
  tăcerile transparente ale tristeţii
  tăcerile dionisiace ale sîngelui
  tăcerile sangvine ale iubirii
  tăcerile monosilabice ale trădării.
  Tăcerile numerelor perfecte, tăcerile cifrei 19
  tăcerile lui 3, tăcerile lui plus infinit
  tăcerile ceasului deşteptător.
  Şi tăcerile tale atunci cînd te îndepărtezi de mine.
  Tăcerile mecanice ale amorului închiriat la colţ de stradă
  tăcerile superioare ale femeilor aparent inabordabile
  tăcerile tactile ale gesturilor neutre.
  Tăcerea din finalul unui roman, al unei poezii, al unui prieten
  tăcerea de catifea verde şi neagră a ochilor tăi
  tăcerile epidermice ale umerilor tăi albi cu care tai ferestrele în două.

  Tăcerea mieilor, tăcerea Hotelului Lebăda
  Tăcerea de cristal a lui Chick Corea & Gary Burton
  şi, în fine, tăcerea umbrei mele apropiindu-se de fereastra ta.

  Tăcerile de nisip ale oglinzilor părăsite de priviri
  tăcerile trupului părăsit de viaţă
  tăcerile surde ale celor pentru care sunetul este doar un gest.

  Iulian Tanase – Despre taceri – Iubitafizica

  Experimentam tăcerile totale. Tăcerile dinlăuntru şi tăcerile dinafară, tăceri în cele mai complicate poziţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: